Media




Volle bak bij concert van
Oldenzaals Latijns Basiliekkoor

OLDENZAAL – Met het optreden in de Dom van Keulen nog vers in de gedachten was het zondagmiddag weer genieten voor de leden van het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor.

De muzikale leiding was bij Han Schokker in prima handen. Vocale glansrollen waren er voor Afke Horsthuis (sopraan), Gerard Alink (tenor), Frits Gelevert (bas) en Miriam Bekke (alt). Na  Keulen en dit klassieke concert werk het koor nu toe naar het laatste hoogtepunt van dit kalenderjaar: de vocale omlijsting van de nachtmis met kerstmis in de basiliek.



Oldenzaal Basiliekkoor laat het donderen in Keulen

OLDENZAAL – Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor bereidt zich voor op een bijdrage aan de Plechtige Hoogmis in de dom van Keulen en het eigen concert in de vertrouwde Plechelmusbasiliek.

Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor (OLBK) heeft in veel Europese steden opgetreden, maar Keulen ontbrak nog op het lijstje. Koorlid Henk Hesselink probeerde het via een bevriende Duitse pastor die in het verleden in Noordoost-Twente werkzaam was, maar hij vertelde weinig kans van slagen te zien. Het Oldenzaalse koor gaf echter niet op en kreeg uiteindelijk de uitnodiging om tijdens een Plechtige Hoogmis in de dom van Keulen te komen zingen.

Dat gaat zondag gebeuren. Henk Hesselink kon niet nalaten de Duitse pastor nog een berichtje te sturen: ‘Geloof nog in wonderen, we laten het in Keulen donderen’. Hesselink: „Ach, een grapje. Moet kunnen. We vinden het in ieder geval een eer in de dom van Keulen te mogen zingen.”

Eigen concert

Dat vindt ook dirigent Han Schokker (51), maar hij richt zich met de tachtig koorleden vooral op het eigen concert op zondagmiddag 11 november in de St. Plechelmusbasiliek, met muzikale begeleiding van het 25 leden tellende Project Orkest Twente.

„We zijn een kerkkoor en staan normaal op de koorzolder. Bij dit concert staan we beneden, zodat het publiek ons ook kan zien. Normaal worden we begeleid door een orgel, nu door een volledig orkest. Dat maakt het allemaal bijzonder. Ook door de werken van onder andere Bach, Mozart en Vivaldi die we brengen. Daarvoor zijn we extra aan het repeteren.”

Gounod

Dat is niet zozeer nodig voor de Plechtige Hoogmis in de Keulse dom. „Daar doen we de mis van Gounod. Die zit in ons basisrepertoire en kennen we zo goed als uit ons hoofd. Dat neemt niet weg dat we heel trots zijn dat ze ons als gastkoor willen ontvangen. De dom van Keulen is voor kerkkoren wat Ziggodome is voor een popartiest. Om daar te komen, moet je goede referenties kunnen overleggen.”

De dom van Keulen is voor kerkkoren wat Ziggodome is voor een popartiest

Han Schokker, Dirigent Basiliekkoor

Geen probleem

Dat is voor het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor geen probleem. Het koor toerde al veelvuldig door Europa en zong eerder in onder andere Rome, Parijs, Praag, Berlijn, Londen, de kathedraal van Canterbury en in de dom van Salzburg.

Han Schokker (51) heeft meer koren onder zijn hoede, maar geeft aan dat het OLBK in Nederland ‘een bijzondere positie’ inneemt. „Alleen al vanwege het relatief grote aantal van vijftig mannen in het koor. We hebben in totaal tachtig leden. Praktisch alle koren hebben een mannengebrek. Het OLBK vormt daarop een uitzondering.”

Kaarten voor het concert op zondag 11 november (aanvang 15.30 uur) kosten 10 euro en zijn onder andere verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal, aan de Grootestraat 15.